November 12, 2014

Maaf

Assalamualaikum and Hai.




Bila imbas balik hal yang lepas, aku rasa banyak sangat buat salah. Sometimes rasa kesalahan tu tak boleh di maafkan. 
Ya, manusia memang tak lepas daripada buat salah, manusia insan biasa.

Pada yang mengenali diri, yang dah lama kenal, yang baru je kenal, yang kenal sekejap, yang kenal di alam maya, aku/saya mintak maaf dengan kau/awak.
Samaada salah aku yang sengaja and tak disengajakan.
Aku tau, yang aku rapat sangat dengan dia, aku tahu dia pernah terasa hati dengan aku. Tapi dia tetap ada dengan aku. Kawan dengan aku. Banyak nasihat aku. Dan sudi dengar cerita or masalah aku.

Yang aku nak cakap sangat, aku sayang dengan orang yang rapat dengan aku. Kalau dah sayang sampai bila pun aku akan sayang. Walaupun aku dengan kau dah jauh ke, dah gaduh tak baik-baik dah, still contact tapi ala kadar je. Aku still sayang kau. Aku suka kenal kau. Dan aku doakan orang yang aku sayang yang pernah aku sayang dan yang sudi sayang aku, semoga kau bahagia di bawah lindungan-Nya. Aku mungkin tak dapat nak bagi apa yang kau nak sangat, tapi aku doakan kau dapat apa yang kau nak.

Aku dah taknak bermasalah dengan orang lagi. Sesiapa yang ada salah dengan aku, dah lama aku redha dan maafkan. Sebab manusia memang tak lekang dari buat salah.

Dan aku juga harap sesiapa pun maafkan aku, maafkan salah silap aku, terus doakan aku dunia akhirat.

Aku tak mintak banyak. Just doakan aku apa yang terbaik untuk aku.
Kalau ada yang tak puas hati dengan aku, bagitahu aku personal.

Sekali lagi, maafkan aku ....


August 25, 2014

Life di matrik

Assalamualaikum 



Ya as a few yg read the before post, aku sekarang belajar kat matrik. Lebih spesifik lagi aku sekarang belajar kat matrik penang. Before datang sini memang dah ramai yg cakap matrik ni susah la apelaa. Tapi bagi aku belajar mana-mana pun sama je. Makin tinggi level, makin berumur seseorang tu, makin banyak nak kena belajar, nak cari pengalaman.

As a human, kita tak boleh nak putus asa nak cari ilmu. Makin meningkat umur, macam-macam nak kena tahu. Mula from baby, masuk tadika, sekolah rendah, sekolah menengah (remaja) , dewasa lastly yg tua. But ilmu yg kita ada tu better both ilmu dunia dan akhirat. Jangan duk kejar dunia je.

Masa mula-mula masuk matrik until sekarang, weiiiii homesickkk lagiiii .... hahaha. Belajar yes dah mula rasa susah tu. Ujian pertengahan semester baru je lepas. And result memang jengjenggjenggg ah.. hihi.

Tapi tak boleh nk cepat mengalah kn. Hadap benda susah sikit dah tak boleh nk go on. Tolonglah diri. Be kuat for me please. Kuatkan diri aku untuk study smart and study hard. Yakin ! yess mcm dia cakap.

Otw to sambutan merdeka. Penang and certain place cuti sabtu-isnin. Ramai yg nak balik, bukan. ramai yg balik. Tapi aku tak. Rasa mcm tak berbaloi untuk balik. Jauh bakhang...

Insyallah raya haji nanti aku nak balik. Tunggu punya tunggu. Mampukah? :(

Kat sini pelbagai macam ragam manusia yg aku jumpa. okay aku pun pelik. Tapi campur bangsa lain bagi aku satu situasi yg berbeza. Tapi best dapat kenal2. Yang tak boleh blah yg celup2 tu.

Makanan sedap tu sedap tapi tak ngamm dgn aku la. hihi. Time lecture memang best, jumpa geng gila-gila. Teringat balik time sekolah. How i miss my friends. uhukkk... Ehh sekarang dah suka math tau.. acewwahh

Aku tak yakin lagi dgn diri dapat stay or tak. :(

See you again. Wassalam.

July 27, 2014

Conversation #2


Assalamualaikum and hi.

Memang keliru nak buat keputusan nak belajar mana lepas ni.
But I have made a decission to go matrikulasi.
Arah Pulau Pinang ya aku lepas ni.

Alhamdulillah ramai gak support aku untuk sambung matrik.

Ummie pun support.

" Masuk matrik la kakak. Lebih luas lagi daripada diploma yang kakak dapat. Ummie tak berkenan sangat dengan diploma tu. Kalau pergi matrik kena sungguh-sungguh la. Jangan main-main. "

I will do anything to make you proud to have a daughter like me. Insyaallah 

-------------

Kawan aku, Hajar pun sokong bila aku tanya :

Kau rasa aku mampu ke carry on matrik ni ?

" Insyaallah boleh. Amin. Kau kena yakin la. Pasti boleh !! Kita sama-sama berjaya la. Amin. " ^-^

Izzah sokong aku jugak.

" Insyaallah aku doakan yang terbaik untuk kawan aku. "


Aku mungkin akan sambung belajar sekali dengan Khadijah, bestfriend aku jugak masa sekolah.
Dia pun dapat kat Pulau Pinang jugak.
Aku ada cakap kat dia,

Diejah, aku mungkin jadi tau masuk matrik. Aku takut jugak kalau aku tak mampu. Tapi aku yakin nak masuk matrik kalau aku nak capai apa yang aku nak. Kau tolong la aku jugak eh. =D

" Yeke??? yeyyyy...! boleh insyaallah. Saya tolong. Kita belajar sama-sama. :) "

----------

Cuma ada kawan aku ni macam tak suka aku masuk matrik or sambung diploma. I don't know why.
Dia cakap " Tak payahla masuk matrik. Kan kau dapat yang 2 tahun punya. Nanti ada senior and junior. "

Aku tak tau apa motif dia cakap macam tu. Tapi aku tak kesah apa orang cakap. And now i'm in matrik penang. Seronok, kawan sempoi, belajar best, lecturer yg sporting. Aku yakin yg aku boleh carry on semua ni. Insyaallah. Doakan aku. Aku nak tebus balik apa yang aku tak dapat masa Spm. what will be, i have to get 4-flat. Another time nak story life kat matrik. Chaouww :)

Wassalam.

July 26, 2014

Coming Home :D


Assalamualaikum and hi.

Dah lama gila kot tak updateblog. rindunya kat blog sbb dah lama menyepi. kembali menggedik jari kat keyboard, tapi kejap je lah. Cuti pun cukup-cukup makan je sekarang. Since to busy bila dah start belajar balik. Study at kmpp now.

Semalam baru sampai rumah. tersangatla excited bila balik dengan bas and terasa perantauan tu. okay macam ni rupanya stay kat negeri orang. belajar merantau kat negeri orang. hahaha.

For 2 months tak balik, homesickkkk tak payah nak cakap. Dah besar panjang perangai kalah budak-budak. dah boleh jadi bini orang dah pun. hihi. okay lari topik yang actually memang takada topik nak cakap. :D

Sesampai je rumah, masa tu kol 2 pagi . pi terjah dapur cari nasi. habaq hang laporrr.haha. rindu betul masakan umie. Huwaaaaa... okay masa tu 2 pagi. balik orang tak layan. *sigh. makan sensorang. orang lain tidur aku pi cari nasi. timer yang betul. haha

And now semua tak sabar nak raya. post raya , kad raya, sms raya berlambak kat laman sosial.

One more thing nak cakap, aku rindu kengkawan. Harap dapat jumpa raya ni.

Wassalam.

-follow-instagram-nadhirahafieqah-

May 14, 2014

Cerita Pagi Tadi


Assalamualaikum and hi.

Pagi tadi terlewat bangun sebab aku rasa aku mimpi. Tak, memang aku mimpi. Dalam mimpi tu ada iz (spp). Aku tengah borak-borak dengan dia dan bagitahu dia aku bakal masuk matrik. Cehhh bakal student matrik ooo. Entah aku rasa aku ngan dia ni duk senyum-senyum kambing je. Tak cakap pun. Haha

Tetibe, Then, Tetibe, umie kejut aku. Mungkin banyak kali kot umie kejut aku sampai umie cakap,

" Bangunla kakak. nanti belajar umie tak kejut dah. Masing-masing sendiri. "

Gulp. Apa lagi, bangunla. Hilang terus mimpi tapi still ingat lagi sikit-sikit. Biasa mimpi dah tak ingat dah. Haha

Semalam aku buat confession yang aku betul-betul confirm aku nak gi matrik kat umie abie.

Abie terus tanya " nak duk hotel ka homestay kita ni ? "

Hancur luluh hati aku ni. huahuahua. Memandangkan tempat tinggal aku ni jauh daripada KMPP tu, so kena pergi awal sehari la. Hari isnin (26/5) aku daftar. So ahad tu dah kena pergi.

Umie pun cakap " kita pergi hari sabtu. Sempat jalan-jalan kejap kat Pulau Pinang. Haa beli barang hostel tu kat situ je. Bawak baju je pergi. "

Ewahhhh parents aku ni. Aku rasa nak nangis je. Dahla kena pergi jauh dengan family. Nanti diaorang hantar aku kat sana, sedap melancong la sebab dah start cuti sekolah.

Tapi nasib badan. Aku kan nak pergi belajar. Kena semangat !

Yeah Fiqah ! semangat !!

Oh ya, petang tadi pergi bank Bsn. Buat buku bank baru. Yang lama aku dah tak tahu kat mana. Aku bukak buku bank masa 2004 ada duopuluh je kat dalam. Haha. Siap bayar apa semua. Pergi buat gambar passport pulak. Asal gambar sekarang makin cerah hah? aku tengok gambar aku tu jadi aku yang pucat. Cahaya lebih putih melepakk. Aha

gtg, Wassalam. :)


May 13, 2014

Conversation #1


Assalamualaikum and hi.

I'm going to study again soon. Sedihnya. Dah tak banyak masa nak spent time kat rumah.
Kau dah 5 month stay kat rumah, not doing anything. *sigh


Hai kawan baik. Jangan lupa aku dah. Aku belajar elok-elok. Dan kau pun belajar elok-elok.

Sama-sama nak berjaya.

Kbai. wassalam.

May 11, 2014

Diploma or Matrikulasi ?


Assalamualaikum and hi.

As all of you, rata-rata dah tahu result for UPU dah keluar 10 Mei 2014 pada pukul 12 tengahari.
Bila dah keluar keputusan tu, mesti ramai yang tanya ,

UPU dapat mana ?

Haaaa, familiar tanya macam ni.
Dapat mana? Nak pergi ke tak?

For yang dapat sambung belajar kat ipta or matrikulasi or form 6, TAHNIAH untuk kau orang. Alhamdulillah dapat sambung belajar balik. Yang tak dapat upu or matrikulasi tu jangan sedih-sedih.
Allah is the best planner. Put trust on Him. Mungkin ada hikmah disebalik semua tu.
Don't give up and keep praying ! :)

Belajar mana-mana pun sama, asal niat belajar kerana Allah.

Alhamdulillah permohonan upu aku berjaya. Permohonan aku untuk matrikulasi pun aku dapat.
Sekarang just nak pilih and aku keliru mana satu pilihan hati. Nak masuk matrik pun ada, nak pergi for pilihan upu pun ada. For the best result, I have to do solat istikharah. Insyaallah ada pilihan yang tepat.





Yang mana better to choose, diploma or matrikulasi ?

Maybe aku pilih matrikulasi.
Kau mampu ke ?

----------------------------------------------------

Insyaallah aku yakin aku boleh.
Kalau nakkan sesuatu kena usaha kan.
Lagipun aku yang nak study, bukan kau!
Hope, aku boleh carry on semua ni. Pilihan aku now. Tebus balik apa yang aku tak dapat masa Spm.
Insyaallah aku akan dapatkan jugak 4 flat tu. Aminn.

Wassalam. :)

April 29, 2014

Experience


Assalamualaikum and hi.

“Experience is the best teacher” 

Have you ever hear it? I agree with that. 


Some people think the best way to learn about life is by listening to our parents, elder person and friends. 


I believe that people learn the best by their experience. 


Learning by own experience help me to become more mature and ready to tackle difficulties in life.



When we are in teenagers, we learn to make friends. When we a university students, we learn how to build our carrier. When we get married, we learn how to take the responsibly of family.


Learning is the lifetime process. We must and should learn something from our life, our experience to make our future more better. We learn everything and anything from our families, friends and surrounding. 


Orang tua-tua selalu cakap " they ; makan garam dahulu ". They know what should and not should, what to do and not do. Because of that ada pepatah-pepatah melayu. Ada pantang larang tu semua. Sometimes I think that all the pantang larang is the funny thing. We can do this. We can't do this. Logically its weird. But, ya sebab mereka lagi lama hidup mereka tahu banyak benda. Mereka ada pengalaman tersendiri.


Belajar dari pengalaman sendiri  lagi baik. When we realize something ourselves, we understand them more and research more.Then kita akan tahu why benda tu terjadi cuba perbaiki and make sure it will not happened again if its not good for ourself. Experience help us to learn more and better prepared for the best future. Pengalaman juga mematangkan seseorang. :)


Wassalam.



April 27, 2014

Pantai


Assalamualaikum and hi.

Petang semalam pergi pantai. Tersangat la best sebab diri ini sukakan pantai. Best sesangat sebab pantai ni menenangkan.

Tak plan pun nak pergi and just sehelai sepinggang. Haha. Main-main ombak yang agak kuat juga la tadi. Heavennyaaaaa dengan angin yang sepoi-sepoi bahasa. *banyak peribahasa pula

Petang tu juga juga sebenarnya nak pergi cari remis. Kononya. Sebab biasanya musim remis bulan April ni. Tapi takada pun masa tu. Dah habis kot sebab penghujung April atau kenapa entah. Pelik juga dengan air laut-ombak tu yang kuat. Nampak laut yang kebiruan dari jauh.

Tapi tetap best. Pergi reramai satu family. Cukup semua. Time berkumpul satu family memang best. Tak kira raya lagi semua ada. Saudara sepupu dan lagiiiiiii. Haha. 

No pic for yesterday. Malas nak upload dari phone. Sumber ehsan dari google je yang atas tu. Hehe.

Enjoy the day for yesterday's evening. Lagi heaven kalau rumah tepi pantai. Haha. Boleh pergi pantai hari-hari la kan? Macam-macam kau ni. 

Salam sayang. Wassalam. :)


April 21, 2014

Test JPJ


Alhamdulillah lulus.



April 13, 2014

Thanks Blogger Mia Liana

Assalamualaikum and hye.

Thanks sesangat kat akak Mia Liana for having me in her blog.






Guess what? Yeaayyy I'm the 11 000 followers in her blog. Tengok gambar-gambar kat atas pun dah tahu. hehe

Wahhh akak, ramai betul yang follow akak. Dah cecah 11k. Bestnyaaaa. Nak macam tu jugak? hehe

I think kak Mia ni famous juga dalam dunia blogging ni.

Thanks you so much akak sebab follow kita juga.

Walaupun aku tak kenal sangat dengan kak Mia, and tadi for the first time singgah blog dia, tapi pernah la tengok gambar-gambar kak Mia dengan blogger lain masa SBB2014.

I'm new in blogging world. Blog ni baru wujud 3 bulan yang lalu. Boleh la kan dikatakan baru. heee. 2 tahun lepas dah ada blog, tapi atas sebab tertentu blog tu di delete. hehe. Buat blog secara suka-suka dan tak pernah serius dalam sesuatu hal. haha

Thanks untuk kau orang yang sudi singgah dan follow blog yang tak seberapa ni. Thanks a lot guys.



April 12, 2014

Jealousy





Ya cemburu sebab ada orang yang hanya ada Allah dalam hati .
 
Ada orang yang selalu ikut sunnah . 
Ada orang yang akhlaknya cantik . 
Ada orang yang boleh lawan nafsu dia dengan bergaya . 
Ada orang solatnya hensem . 
Ada orang lidahnya lembut macam cheesecake . 
Ada orang yang banyak benda baik yang dia punya tapi aku tak . 
 
Tapi , aku boleh . Takkan nak terus terjelepok atas lantai . Aku kena bangun . Hmm (!!!!)



April 05, 2014

Rezeki



Assalamualaikum.

Rezeki kita.
Masing-masing dah Allah sediakan.
Bertebaran kat bumi sana sini.
Cumanya kita sendiri.
perlu gerakkan usaha mencari.
Bukan duduk diam je goyang kaki.
Cuma minta disuap disisi.
Dan bila dah diusahakan sehabis daya yang ada.
Tapi masih juga tak berhasil apa-apa.
Jangan cepat putus asa.
Sebabnya, Allah sedang menguji kesabaran kita.
Yang ganjarannya tidak ternilai dengan seisi dunia. :) 

Good Morning


April 04, 2014

Why




I act like I don't care. But deep inside it hurt. I felt utterly alone, like I was the last person alive on Earth. 

I can’t describe that feeling of total loneliness. I just wanted to disappear into thin air and not think about anything. 

I tried to make people around me happy with me. The more I tried the more I hurt a lot of people. 

Oh, whats going on? What happen to me? Teribble sad.

Kadang-kadang aku selalu tanya, kenapa dengan aku? Kenapa aku buat tu? Eh kenapa aku buat macam tadi? Kenapa? Kenapa? and kenapa? 

Aku rasa macam tak cukup matang lagi untuk berfikir sedangkan umur aku semakin bertambah. Bila aku dah buat sesuatu baru aku menyesal. Baru aku rasa menyesal tu. Contoh bila aku minta umie or abie belikan sesuatu. Aku macam desak dia orang untuk beli apa aku nak. Bila dah dapat baru aku fikir balik. Eh yang lama still okay lagi. Oh menyesal. Menyusahkan umie abie pulak. 

Aku semakin keliru dengan diri sendiri. Keliru dengan apa yang aku nak. Keliru dengan apa yang aku buat. 

Honestly memang banyak benda yang aku nak. But its to possible to get what i want now. 

I have to more usaha untuk dapatkan sesuatu. Tak nak menyusahkan orang even parents sendiri. Dengan parents sendiri lagi la tak nak kan. 

So how and what I should do? Aku mungkin akan sambung belajar lagi lepas ni entak ke mana. Entah macam mana aku tak dapat nak fikir.


Mission aku sekarang, I have to study hard, get a good job and own income. I have to. Insyaallah.

Be grateful to God for the blessings. Alhamdulillah for what I have. :)


Perfect One





I tried to be perfect
But nothing was worth it
I don't believe it makes me real
I thought it'd be easy
But no one believes me
I meant all the things I said

If you believe it's in my soul
I'd say all the words that I know
Just to see if it would show
That I'm trying to let you know
That I'm better off on my own

This place is so empty
My thoughts are so tempting
I don't know how it got so bad
Sometimes it's so crazy
That nothing can save me
But it's the only thing that I have



Trying to be the best for you. Extremely difficult. A lot of very painful things happen. Promise me?



March 24, 2014

Mindset


Assalamualaikum and hye.

A beautiful day begins with a beautiful mindset. 

When you wake up, take a second to think about what a privilege it is to simply be alive and healthy. 

The moment you start acting like life is a blessing, I assure you it will start to feel like one.

Good Morning everyone !!! :D


March 12, 2014

its About Love _♡



Love is …… making marriage the first step :’)






Source : Tumblr.


March 03, 2014

Aku


Terkadang.
Senyum itu sakit
Menangis itu bahagia
Tawa itu luka
Derita itu bahagia
Dalam hati, Allah lebih tahu :)


 I've been hurt, but I’ll be ok. I’ve been lied to, but I’ll trust again. I’ve been heartbroken, but I can still love.


 One day it just gets better. There’s no explanation or reason why . You just wake up and you’re not angry anymore.

I've always been afraid of losing people I love. 
Sometimes I wonder if there is anyone out there afraid to lose me.

Kenapa terasa perasaan yang tak tentu tak menentu?
Siapalah kita untuk mempersoalkan apa yang telah di takdirkan keatas diri kita, apa yang lebih penting adalah selayaknya sentiasa taat dan bersyukur pada apa yang telah kita miliki sedangkan kita tidak pernah meminta-minta dulu.. Semuanya telah disediakan oleh Allah. :)

Kelak aku hilang, jangan cari aku. Jangan tanya kemana aku menghilang. Doakan.

Aku okay. Aku dah besar. :D



February 28, 2014

Sedih



I was in the dumps. Just happy then sad again.
When someone blamed me for something I ever made before.
I've never made it ​​again.
I know the thing i have made before was wrong.
And i never ever repeat it again.
People still blame me.
Allah.. give me strength for all of this.
Don't judge people for the past.
You are stronger than you think sayang! 


February 21, 2014

Sunrise at Pantai Bukit Keluang


Pantai Bukit Keluang. 
Its such a beautiful place there.





























 English Fun Camp. 2013


February 20, 2014

Doodle by Mirul




Assalamualaikum.
I got this doodle from Mirul
Its mine.
Cantik and comel kan ?
Thanks Mirul. For this doodle. :)

Kalau rajin tolong klik SINI dan SINI .
Untuk tabung belajar saya.
Terima kasih. :)

January 22, 2014

Blogger Newbie


Finally, I have my own blog. After what I felt like years, up and down. So, here it goes.